wegeprojekt

Warto zjeść… szpinak z tofu po indyjsku

Warto zjeść… szpinak z tofu po indyjsku. Pyszne i tanie danie wegetariańskie

– 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
– tofu kostka wędzona lub zwykła 280 g
– 1 mała cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1/3 łyżeczki chilli w proszku
– 1/3 imbiru w proszku
– 2 łyżki masła
– 3 łyżki śmietany
– 1/3 łyżeczki kminu
– 3 łyżki oleju
– sól do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kmin rzymski. Po 2 minutach dodajemy posiekaną cebulkę. Po zeszkleniu cebulki na patelnię dodajemy imbir, chilli i czosnek, całość smażymy na małym ogniu kolejne 3-4 minuty, a następnie dodajemy na patelnię szpinak. Dusimy wszystko 5-6 minut, po czym doprawiamy solą. Mieszamy przez chwilę i dodajemy tofu pokrojone na 1 – 2 cm kostki. Na sam koniec dodajemy masło, śmietanę i mieszamy wszystko na patelni. Danie podajemy z ryżem lub plackami naan.