Savoir-vivre w miejscu pracy

W miejscu pracy jesteśmy zdani na przebywanie z innymi, obcymi ludźmi. Każdy z nas ma inne przyzwyczajenia, co innego wynosi z domu rodzinnego. Miejsce pracy jest jednak taką płaszczyzną, na której powinniśmy się kierować uniwersalnymi zasadami współżycia – dla dobra innych, ale i nas samych. A oto kilka porad na to, jak czas spędzany w pracy uczynić bardziej znośnym.

1. Pierwsze wrażenie
– Wchodząc do pomieszczenia, przywitaj się i życz innym dobrego dnia, nawet wtedy jeśli Twój dzień nie jest najlepszy i masz zły humor. Pierwsze wrażenie o kimś wyrabiamy sobie bardzo szybko, ale zostaje ono na bardzo długo.
– Podczas wzajemnego przedstawiania się warto skupić uwagę na imieniu rozmówcy. W przeciwnym razie, jeśli imię zapomnimy lub pomylimy, może on to odebrać jako brak szacunku.
– Mówienie do kogoś po nazwisku jest niekulturalne. Zwracamy się do innych po imieniu, jeśli przeszliśmy z nimi na „ty” lub używając formy „Pan/Pani”.
– Ubranie i higiena osobista świadczą o Tobie i są jednymi z pierwszych rzeczy, na podstawie których jesteś oceniany przez innych. Postaraj się być zawsze czysto i schludnie ubrany, odpowiednio do miejsca i sytuacji.
– Zła pogoda nie stanowi wymówki, by wchodzić do pomieszczeń w zabłoconych butach i z cieknącym parasolem.
– Niedopuszczalny jest brak dbałości o higieną osobistą.
– Także Twoje zachowanie i sposób bycia wiele mówią o Twojej kulturze osobistej. Dlatego nie garb się, nie trzymaj rąk w kieszeniach i nie żuj gumy, jeśli z kimś rozmawiasz, nie rozkładaj się na krześle w pozycji półleżącej. Kichając, ziewając i kaszląc zasłaniamy usta.

2. Rozmowy telefoniczne
– Rozmawiamy przez telefon w sposób dyskretny, tak, aby nie przeszkadzać innym osobom w pomieszczeniu.
– Na spotkaniach telefon powinien być wyłączony lub wyciszony. Jeśli jednak zdarzyło się nam o tym zapomnieć, należy przeprosić zebranych, odebrać go i poinformować rozmówcę, że w tej chwili nie możemy rozmawiać, ale oddzwonimy później.
– Pamiętaj o zasadzie, że „tak cię piszą jak cię widzą, a tak cię widzą jak cię słyszą” i zachowuj się taktownie rozmawiając przez telefon nawet z osobą, której nie znasz osobiście.

3. Dbanie o relacje międzyludzkie
– Dbaj o dobre relacje ze współpracownikami – jeśli masz na koncie znaczące sukcesy, inni z pewnością wkrótce się o nich dowiedzą. Twoje przechwałki są zbyteczne i nie koniecznie muszą Ci przysporzyć sympatii.
– W rozmowach prowadzonych w miejscu pracy unikaj wypowiadania wyrażeń o znaczeniu pejoratywnym oraz krzywdzących osądów. Lepiej unikać kwestii spornych, a rozmawiać na tematy ogólne.
– Jeśli prawimy komplementy, to niech będą one naturalne, przemyślane i potwierdzające rzeczywistość.
– W przypadku popełnienia gafy lepiej jest przeprosić i szybko zmienić temat, niż tłumaczyć, drążyć czy kłamać, bo to tylko może pogorszyć sytuację.
– Nie spóźniaj się. A jeśli Ci się zdarzy, grzecznie przeproś. Spóźnianie się jest brakiem szacunku dla innych i ich czasu.
– Nigdy nie wyjawiaj sekretów lub poufnych informacji, którymi obdarzają Cię współpracownicy. Jeśli chcesz mieć prawo do prywatności, to zagwarantuj je też innym.
– Nie plotkuj – w pracy rozmawiamy rzeczowo i zwięźle, by nie marnować czasu, bo czas to pieniądz.
– Skrzynkę z emailami sprawdzaj jak najczęściej – na ważne wiadomości odpowiadaj od razu, na mniej ważne w ciągu 24 godzin. Jeśli musimy odwołać lub przełożyć spotkanie, zróbmy to z jak największym możliwym wyprzedzeniem czasowym.
– W sytuacji spornej z przełożonym lub współpracownikiem, kiedy nie jesteś zadowolony z wynagrodzenia, warunków pracy czy zasad panujących w firmie, nie wolno krzyczeć, odgrażać się, szantażować, czy obrażać. Jeśli swoje zdanie z odmiennym punktem widzenia przedstawisz w sposób kulturalny, z pewnością zostanie to docenione. Nie każdy szef lubi kiedy pracownicy we wszystkim się z nim zgadzają i nie wygłaszają szczerze na głos swoich opinii.
– Jeśli korespondencja firmowa jest zaadresowana dodatkowo na czyjeś nazwisko, nie jesteś upoważniony do jej otwierania.
– Kobiecie na kierowniczym stanowisku należy się szacunek, ale nadmierne nadskakiwanie może być mylnie odebrane jako chęć przypodobania się czy próba poderwania jej. Jeśli naszym przełożonym jest osoba młodsza od nas i mniej doświadczona, nie wolno jej lekceważyć ze względu na wiek.
– Nie warto za bardzo emocjonalnie podchodzić do zwolnienia. Ten fakt nie podważa kompetencji ani kwalifikacji, a zmiana pracy jest dziś zjawiskiem normalnym i powszechnym.

4. Dbanie o otoczenie
–  Nigdy nie bierzemy bez pytania czyjejś rzeczy, a jeśli coś pożyczamy, to musimy pamiętać, aby to oddać. Mimo iż rzeczy w miejscu pracy nie są naszą własnością, dbajmy o nie.
– Pomieszczenia ogólnego użytku takie jak łazienka, kuchnia, itp., zawsze zostawiaj uporządkowane i czyste, takie jakimi chciałbyś je zastać wchodząc tam.
– Nie wolno palić w pomieszczeniach nieprzeznaczonych do tego.
– Posiłki spożywamy tylko w miejscach do tego przeznaczonych. W przeciwnym razie zapach potraw i ich wygląd może się okazać przykry dla współpracowników.

5. Spotkania z poczęstunkiem
– Na spotkaniach gdzie dania serwowane są w formie szwedzkiego bufetu, po zjedzonej porcji, a przed nałożeniem kolejnej, wymień talerzyk. Możesz go oddać kelnerowi lub postawić na przeznaczonym do tego miejscu.
– Talerzyk trzymamy w lewej dłoni, sztućce zaś w prawej.
– Nie jemy opierając się na stole bufetowym, parapecie, półce czy szafce.
– Unikajmy nakładania potraw, z którymi mielibyśmy potem problem w jedzeniu ich.
– Albo jemy, albo pijemy – jedna ręka powinna być wolna, aby w razie czego móc się przywitać z innymi gośćmi.
– Przychodząc na spotkanie i zabierając się od razu za konsumpcję, dajesz znak, że liczy się dla Ciebie tylko jedzenie a nie rzeczywisty cel spotkania. Łakomstwo i zachłanność nie świadczą o wysokiej kulturze osobistej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.